Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ν ΠΕΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ν ΠΕΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κυριάκος Πεζόπουλος. (1897-17-12-1971)  Γυιόςτου Νικολάου (καθηγητή Ιατρικης) , αδελφός των  Θεόδωρου , Γεωργίου , Κωνσταντίνου, Σπυρίδωνος και Αγγελικής. Εισήλθε στη ΣΝΔ και αποφοίτησε το 1916 ως μάχιμος Σημαιοφόρος.. Κατά το κίνημα Λεοναρδόπουλου-Γαργαλίδη συνελήφθη και κρατήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, αλλά ύστερα από λίγες ημέρες αφέθηκε ελεύθερος ελλείψει στοιχείων.. Στις 29/1/1930 τέθηκε σε κατάσταση ειδικής μονιμότητας για θέσεις ραδιοτηλεγραφίας. Αποστρατεύθηκε με αίτησή του το 1946 ως Υποναύαρχος εα.Φοίτησε στη σχολή συνεννόησης  (1924)  και έλαβε αντίστοιχο πτυχίο εξειδίκευσης. Μετεκπαιδεύτηκε στην Ανωτάτη ηλεκτρολογική σχολή των Παρισίων (1925-26) λαμβάνοντας δίπλωμα μηχανικού Ασυρμάτων. Ηταν διδάκτωρ φυσικών επιστημών στο  Πανεπιστήμιο Αθηνών 1940. Υπηρἐτησε σε πλοία επιφανείας και σε επιτελικές και διοικητικές θέσεις, πολλές από τις οποίες σχετιζόμενες με την εξειδίκευσή του.. Χρημάτισε καθηγητής στη σχολή ΝΔ.
Τα αδέλφια Αγγελική Ν Πεζοπούλου-Σιώκου και ο Κυριάκος
Ν Πεζόπουλος
Έλαβε μέρος στον Α παγκόσμιο πόλεμο επί των θωρηκτών  ΚΙΛΚΙΣ, ΑΒΕΡΩΦ του αντιτορπιλικού ΝΑΥΚΡΑΤΟΥΣΑ. Επίσης έλαβε μέρος στις ναυτικές επιχειρήσεις της Μικρασιατικής εκστρατείας επι του ελαφρού καταδρομικού ΕΛΛΗ και κυβερνήτης του αντιτορπιλικού  ΑΕΤΟΣ, ΘΕΤΙΣ,  ΑΙΓΛΗ και ΑΛΚΥΟΝΗ. Από το 1929 μέχρι και το 1936 διετέλεσε Διευθυντής της Ραδιοτηλεγραφικής Υπηρεσίας του Ναυτικού .
Στην ίδια θέση υπηρέτησε στη διάρκεια του ΕλληνοῙταλικού Πολέμου  και του Ελληνογερμανικού, αναλαμβάνοντας παράλληλα  και καθήκοντα Διευθυντή της Υπηρεσίας Επιτήρησης και Εντοπισμού Αέρος Θαλάσσης της διεύθυνσης  Ραδιοτηλεγραφικής Υπηρεσίας του Ναυτικού σε υπόγειο καταφύγιο στο Λυκαβηττό.
Το διάστημα 1941-42 κατά την κατοχή υπηρέτησε ως Πλοίαρχος   στη Γενική Διεύθυνση Ναυτικού του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας παράλληλα λαμβάνοντας μέρος στην εθνική αντίσταση. Διέφυγε από την κατεχόμενη Ελλάδα στις 29.12.1949  και πήγε στη Μέση Ανατολή. Εκεί με  το βαθμό. Εκεί με βαθμό του Πλοιάρχου διετέλεσε επιθεωρητής Ασυρμάτου του Ναυτικού και το 1945-1946 ήταν Ναυτικός ακόλουθος στην Ουάσιγκτον.
Ο Κυριάκος Ν Πεζόπουλος τρίτος  από δεξιά με τον Βασιλέα Παύλο σε συνέδριο τηλεποικινωνιών
Την δεκαετία του 1930 ως διευθυντής της Ραδιοτηλεγραφικής Υπηρεσίας Ναυτικού προέβη στην ευρεία προμήθεια και εγκατάσταση τηλεπικοινωνιακού υλικού σε πλοία και μονάδες του Ναυτικού επανειλημμένως αποσπώντας ευαρέσκειες μεταξύ των οποίων άξιες μνείας είναι οι ακόλουθες:
* 9-5-1936 η άκρα ευαρέσκεια του Υπουργού των Ναυτικών επειδή συνετέλσε μετ ΄εξαιρετικού ζήλου και ικανότητος εις την εγκατάστασιν μεγάλου αριθμού ασυρμάτων  εις όσα πλοία εστερούντο και στις 21.4.37 η πλήρης ευαρέσκεια του Υφυπουργού Ναυτικών για την εξ ιδίας πρωτοβουλίας επιτυχή κατα-σκευήν σταθμού βραχέων κυμάτων δια τα υποβρύχια.
Υπήρξε αντιπρόσωπος της Ελλάδος στη Διεθνή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Το βιβλίο του Εγχειρίδιο Ασυρμάτου Τηλεγραφίας (1934,1937,1949) βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Τιμήθηκε: στις 8.10.1946 με τον Πολεμικό Σταυρό Γ Τάξης επειδή κατά την περίοδο της Κατοχής, οργάνωσε την συνεννόησι του Ναυτικού μεταξύ των εν Μέση Ανατολή δυνάμεων και της κατεχόμενης Ελλάδος.
στις 8.10.1946 με το Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων για την τέλειαν οργάνωσιν και διεύθυνσιν της Υπηρεσίας Επιτήρησης και Συναγερμού Αέρος Θαλάσσης κατά την διάρκειαν του  πολέμου κατά της Ιταλίας και της Γερμανίας ενταύθα και  στις 16.11.1946 με το Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων για τας εξαιρετικάς υπηρεσίας ας παρέσχε κατά τον αγώνα του Ναυτικού διαρκούντος του λήξαντος Πολέμου.
Το 1961-63  διετέλεσε Πρύτανης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την διετία 1957-59 Κοσμήτωρ στο ΕΜΠ.  Ήταν τακτικός Καθηγητής του ΕΜΠ στην έδρα που ίδρυσε Ασυρμάτου και Ηλεκτρικών Εφαρμογών και στην έδρα της Ασύρματης  Τηλεγραφίας. Από το 1949 έως και 1952 διετέλεσε  πρώτος Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής  του νεοιδρυθέντος ΟΤΕ. 
 Μέλος του ΔΣ της ΕΙΡ, Πρόεδρος της Τεχνικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής Ελλάδος.. Πλήθος βιβλίων του υπάρχουν στις βιβλιοθήκες  του ΕΜΠ, του ΤΕΕ και της ΣΝΔ. Νυμφεύθηκε  την Λιλή Σωσίδου- Πεζοπούλου συγγραφέα παιδικών παραμυθιών και απέκτησε ένα τέκνο τον Νικόλαο Κυρ Πεζόπουλο Αρχιπλοίαρχο εα Πολεμικού Ναυτικού