|
Ο Χρήστος Α Σιώκος μετά το μεταπτυχιακόστο
Stanford |
Ο Δρ Χρήστος Σιώκος(Chris Α Siocos), γυιός του ήρωα (κίνημα 1935) Αθανασίου Σιώκου εισήλθε ως μάχιμος στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1937 . Το 1940 εξήλθεν, δεύτερος κατά σειρά επιτυχίας ονομασθείς Σημαιοφόρος του Β.Ν. Το 1943 προήχθη σε Υποπλοίαρχο και τέθηκε σε κατάσταση ειδικής μονιμότητας για τη Ραδιοτηλεγραφική Υπηρεσία του Ναυτικού, αφού λόγοι υγείας οδήγησαν στην πρόωρη αποστρατεία του στις 28.2.1948. Υπηρέτησε σε πλοία επιφανείας και υπηρεσίες ξηράς. Στη διάρκεια του Ελληνοιταλικού πολέμου υπηρέτησε στο Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ και στο Ηφαιστος με το οποίο ακολούθησε το Στόλο κατά την αποδημία του στη Μέση Ανατολή στα τέλη Απριλίου 1941. Στη Μέση Ανατολή αρχικά υπηρέτησε στο αντιτορπιλικό ΠΑΝΘΗΡ , μετέχοντας στις συμμαχικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη συνέχεια δε ως Διοικητής της Ναυτικής Βάσης Χάιφας, Ναυτικός σύνδεσμος Χαλεπίου και τέλος στη Ραδιοτηλεγραφική Υπηρεσία. Με την λήξη του πολέμου με υποτροφία του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών έκανε σπουδές στο εν Kalifornia Πανεπιστήμιο Stanford γνωστόν εκτός άλλων και δια την Ηλεκτρολογική αυτού Σχολή, λαβών από εκεί τα διπλώματα masters και Εngineer . Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1947 έλαβε κατά αυτό το έτος άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος Ηλεκτρολόγου -Μηχανικού υποστάς εξετάσεις εις το ΕΜ Πολυτεχνείο κατά δε τα έτη 1948-50 υπήρξε επιμελητής παρά την έδρα Ασυρμάτου και Ηλεκτρονικής., ενώ πήρε διδακτορικό από το ΕΜΠ τo 1958. Ο δρ Χρήστος Σιώκος γεννήθηκε στην Αθήνα τo 1921 . Διετέλεσε Διευθυντής στη Ραδιοτηλεγραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού ( Προϊστάμενος Οργάνων 1947-1948 οπότε αποστρατεύθηκε (όπως αναφέρουμε παραπάνω ως παθών εν πολέμω), διδάσκοντας συγχρόνως και ως καθηγητής στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά το μάθημα της Ασυρμάτου Επικοινωνίας ΄ εις την Δ Τάξη της Σχολής. Διετέλεσε Διευθυντής Ραδιομηχανικός της Κρατικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και Διευθυντής Μελετών Ασυρμάτου του ΟΤΕ (1949-52).
Το1952 η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή του ζήτησε να αναλάβει ως μόνιμος παρατηρητής της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας στο Μόντρεαλ,όπου εγκαταστάθηκε . Το 1954 η Canadian Broadcasting Corporation ζήτησε από την Ελληνική κυβέρνηση να τον προσλάβει ως Διευθυντή Μελετών και Κατασκευών ) όπου για 30 χρόνια υπήρξε ανώτατο στέλεχος της. Ο ίδιος σε ένδειξη σεβασμού προς την Ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να μην πληρώνεται για την θέση του μονίμου παρατηρητή, θέση που κατείχε ως το 1960. Η συνεισφορά του Χρήστου Σιώκου στις διεθνείς τηλεπικοινωνίες είναι σημαντική.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του Ο Χρήστος Σιώκος είχε εκπροσωπήσει τον Καναδά στο εξωτερικό αδιαλείπτως από το 1965 στον τομέα των διεθνών επικοινωνιών σε συνεργασία με οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση και, ιδίως, της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών των Ηνωμένων Εθνών. Στην τελευταία, εξελέγη στο 1970 ως Αντιπρόεδρος της επιτροπής της τηλεόρασης του ΟΗΕ θεωρήθηκε πρωτοπόρος με τις μελέτες της μετάδοσης δορυφορικής τηλεόρασης.
Στον Καναδά, από τις πρώτες χώρες που χρησιμοποιήσε δορυφόρους για εσωτερικές τακτικές μεταδόσεις τηλεπικοινωνιών, εκπόνησε μελέτες για τα δίκτυα διασυνοριακής συνεργασίας. Από τον Ιανουάριο του 1972, ο Δρ Χρήστος Σιώκος διεξήγαγε μελέτες που οδήγησαν την χρήση και την τεχνική της δορυφορικής τηλεόρασης από το CBC και συμμετείχε ι στο σχεδιασμό του ολοκληρωμένου συστήματος των επίγειων σταθμών των δικτύων αυτών.
|
Ο ΧΡΗΣΤΟΣ Α ΣΙΩΚΟΣ(Chris A Siocos) |
Ο Δρ Χρήστος Σιώκος αναγνωρίστηκε διεθνώς ως ένας από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες στον τομέα του. Το 1978 έλαβε το Δίπλωμα Τιμής από το International Telecommunications Union, of the United Nations για τις διακεκριμένες και πολύτιμες μελέτες του. Από το 1980 έως το 1983 υπηρέτησε ως Πρόεδρος του τεχνικού σκέλους του Vorth American National Broadcasters Association στο οποίο συμμετέχουν τα δίκτυα των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και το Μεξικό. Έχει εκδώσει πολλές επιστημονικές εργασίες και ήταν προσκεκλημένος ομιλητής σε συνέδρια και πανεπιστήμια στον Καναδά και σε όλο τον κόσμο (μηχανή αναζήτησης Google Ghris Siocos). Περιζήτητος δίνει συμβουλές και καθοδήγει πολλούς τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς στον κόσμο. Η κυβέρνηση του Καναδά αναγνώρισε τις ικανότητες του με πολλά τιμητικά μετάλλια. Βραβεύθηκε από την UNESKO για την πρωτοποριακή του μελέτη 1980 για τα συστήματα GPRS. Το βιβλίο του "Power loss in Electromagnetic Screens.WirelessEngineer", βραβεύθηκε από τον IOC.
Ο Δρ Χρήστος Σιώκος νυμφεύθηκε Αντζυ Σπηλιωτόπουλου στο Μόντρεαλ, γιος του είναι ο Αθανασίος –Θεόδωρος(προς τιμή του θείου του Θεόδωρου Πεζόπουλου (Thane)), αδελφή του η Καίτη Λιακόπουλου σύζυγος του ιατρού Αντώνη Λιακόπουλου και αγαπημένα του ανήψια ο Πολιτικός Μηχανικός-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Αναστάσιος(Τάσος) και ο Δημοσιογράφος Αθανάσιος(Θάνος) Λιακόπουλος. Μητέρα του η Αγγελική Ν Πεζοπούλου-Σιώκου.